English Romanian

ICAR Forum - Editii Anterioare

 
Forumul International al Riscurilor CAtastrofale
Managementul riscurilor catastrofale
9 octombrie 2018
Editia a XV-a
Hotel Sheraton Bucuresti
Bucuresti, Romania
Despre
Termeni
Tematica

ICAR 2018
In perioada 2005 - 2015, catastrofele naturale au provocat, la nivel global, pierderi economice in valoare totala de 1,3 trilioane de dolari, cu pierderi totale directe de 2,5 trilioane de dolari, incepand cu anul 2000. Uraganele majore si celelalte dezastre naturale inregistrate anul trecut au transformat 2017 in anul cu cele mai mari pierderi asigurate vreodata: 138 de miliarde de dolari. Per ansamblu, dezastrele economice inregistrate in 2017 au provocat pierderi totale de 340 de miliarde de dolari - a doua cea mai mare cifra anuala. Potrivit AON Benfield, pierderile provocate de uraganele inregistrate in 2017 au fost de aproximativ cinci ori mai mari decat media ultimilor 16 ani, pierderile provocate de incendii au fost de patru ori mai mari, in vreme ce pierderile provocate de furtunile violente au fost cu 60% mai mari. In 2017, impactul dezastrelor naturale a fost resimtit mai puternic de asiguratorii non-viata, rentabilitatea capitalului propriu la nivelul industriei scazand de la 11% in 2016, la -4% in 2017.

Analizele recente sugereaza ca extinderea populatiei si tendintele dezvoltarii urbane in zonele cu grad ridicat de risc “aproape garanteaza” ca atat costul pagubelor provocate de dezastrele naturale legate de schimbarile climatice, cat si al cererilor de despagubire asociate acestora va continua sa creasca, indiferent de alti factori. Ce impact vor avea astfel de tendinte asupra industrieide asigurari? Pe de alta parte, capacitatea de subscriere a asiguratorilor ar putea fi limitata de cresterea riscurilor fizice cu privire la asigurarea proprietatilor si a activelor, daca preturile bazate pe riscuri cresc si depasesc elasticitatea cererii si dorinta clientilor de a plati. Pe scurt, impactul schimbarilor climatice are mai multe ramificatii.

Conform unui document IAIS (Asociatia Internationala a Supraveghetorilor in Asigurari), principalele riscuri cu care se confrunta industria sunt:
  • Riscuri legate de evolutia preturilor generate de modificarea profilurilor de risc pentru activele si bunurile asigurate (non-life), modificarea profilurilor de mortalitate si a tendintelor demografice (viata si sanatate)
  • Riscul revendicarilor generate de confluent neasteptata a evenimentelor extreme (uragane multiple din categoriile 4, 5)
  • Riscuri strategice/de piata care decurg din schimbarea dinamicii pietei (neasigurarea proprietatii)
  • Riscuri generate de impactul evenimentelor climatice si tendintele asupra activelor, firmelor si sectoarelor, care afecteaza rentabilitatea si costul afacerilor, cu impact asupra activelor si a portofoliilor financiare (datorii, capitaluri proprii)
Cea de-a 15-a editie a ICAR - Forumul International de Riscuri Catastrofale va aborda probleme de importanta majora, cum ar fi capacitatea industriei de a face fata evolutiei expunerii la risc a evenimentelor meteorologice extreme, impactul riscurilor NatCat asupra altor linii de business, solutiile tehnologice care pot sprijini atat activitatile de subscriere, cat si pe cele de ajustare a pierderilor in asigurarile property.
 
 

Asigurari | Pensii Private
XPRIMM.RO | Revista PRIMM Asigurari si Pensii | ICAR Forum | Forumul International de Asigurari Reasigurari - FIAR | Insurance Profile